110-sentralen

Råd om egenberedskap i tilfelle nasjonal krise

egenberedskap1Du er en del av Norges beredskap. Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været, bør du være rustet til å klare deg selv noen dager.

Vi lever i et trygt og stabilt samfunn der vi er vant til at det meste fungerer som det skal. Livet i Norge er imidlertid helt avhengig av blant annet strøm, vann og internett – og nettopp det er vår største sårbarhet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ber oss vurdere risiko og sårbarhet i vårt eget hjem.  Uke 44 er den nasjonale egenberedskapsuka 2019. Vi oppfordrer deg til å tenke gjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan nettopp din familie kan håndtere det. Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra.

De grunnleggende behovene de tre første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.

Du bør tenke gjennom:

 • Hvilke kriser kan ramme deg?
 • Hvordan vil slike kriser påvirke deg? 
 • Hvordan blir du varslet om en krise og hvordan kan du skaffe deg informasjon om det som skjer?
 • Hvordan kan du klare deg selv et par dager?
 • Hva kan du ikke klare deg uten hver dag (for eksempel medisiner, hjelpemidler) – og finnes det noen brukbare alternativer?
 • Er noen avhengig av din hjelp? Dette kan være familien, foreldre, naboer, venner eller kjæledyr. 
 • Hvordan kan du hjelpe andre?
 • Hva gjør du dersom du må evakuere?

Her får du gode ideer til hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager

Har du fungerende røykvarsler på hytta?

hytteNå er snøen kommet i fjellet og mange benytter anledningen til å reise på hytta, men mange glemmer at kravene til brannsikkerhet på hytta er de samme som hjemme. Har du fungerende røykvarsler på hytta?

Det er over 400.000 hytter og fritidsboliger i Norge, og hyttebranner har økt i omfang de siste årene. De fleste hyttebranner er forårsaket av menneskelig feil som uoppmerksomhet, uforsiktighet, slurv og mangel på kunnskap.

Her finner du en sjekkliste for brannsikkerheten på hytta
 • Finnes det nok røykvarslere på hytta?
 • Kontrollér at røykvarslerene virker
 • Kontrollér om de kan høres fra alle soverom med lukkede dører
 • Kontrollér at slokkeutstyr er i orden og plassert lett tilgjengelig
 • Sørg for frie rømningsveier
 • Bruk aldri lysestaker av brennbart materiale eller i kombinasjon med brennbart materiale og forlat aldri levende lys
 • Vær tilstede når du lager mat på komfyren
 • Kontrollér koblinger og slanger i forbindelse med bruk av propan
 • Hold det ryddig rundt ildsted og sotluke og hold brennbart materiele på avstand
 • Vær generelt kritisk til bruk av elektriske apparater når du sover eller ikke er tilstede
 • Lag en nødplakat for hytta di med nøyaktig posisjon/ adresse eventuelt referansepunkter, redningsmannskaper opplever stadig at folk i nød ikke kan beskrive nøyaktig hvor de befinner seg.

 Husk brannvesenets utrykningstid er ofte vesentlig høyere til en hytte, enn til en bolig.

Tørrkoking

Komfyrbrann kampanje DSBTørrkoking og antenning av olje/fett på komfyrer og platetopper er den vanligste årsaken til boligbrann! ​Dette skyldes uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging. Det kan du gjøre noe med!

Regel nummer én er ​alltid å holde oppsikt med komfyren mens den står på. ​En brann oppstår svært fort, og den lille tiden du forlater kjøkkenet kan være nok til at ting går veldig galt. Hvis du blir forstyrret i matlagingen, skru ned varmen på kokeplatene. Aller helst ønsker vi du får koblet til en komfyrvakt. Den varsler eller kobler ut strømmen hvis en komfyrbrann er faretruende nær.

Regel nummer to er aldri begynne å lage varm mat når du kommer hjem full, trøtt og sulten fra fest, ta deg heller ei brødskive enn å starte med kokkelering på komfyren.

Branntilløp under matlaging kan også lett spre seg til kjøkkenvifta og føre til rask og uventet brannspredning. Matfettet i kjøkkenvifta kan faktisk selvantennes av varmestråling fra komfyren. Husk derfor å rengjøre kjøkkenvifta regelmessig for matfett slik at risikoen for brann og brannspredning blir mindre.

Se video fra Elsikkerhetsportalen "Ikke tilbered brann på komfyren"

 

Student - tenk på egen sikkerhet!

 

studentI disse dager flytter mange elever og studenter på hybel for første gang, og er ikke vant til å tenke på egen sikkerhet. I fjor rykket brannvesen i fylket vårt ut på totalt 4.711 oppdrag, hvor 137 gjaldt brann i bygning og statistikk viser at de fleste branner starter på kjøkkenet.

Vi opplever at  unge mennesker gjerne pleier å sette på en frossen pizza når de kommer sent hjem om natten. Så sovner man eller glemmer av den. Det ender som regel godt, ofte takket være en røykvarsler som alarmerer beboerne.
Å lage mat i komfyren om natten hjemme på hybelen/bofellesskapet gjerne kombinert med alkohol er ikke ufarlig.

Vårt budskap er : Ikke lag mat når du er trøtt eller beruset - da er "take-away" et bedre og tryggere alternativ!

Mange mangler røykvarsler og slukkeutstyr.
I undersøkelse som er gjennomført av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring, kommer det frem at nær en av fem studenter bor i en bolig uten slukkeutstyr eller uten å vite hvor det er. En av fire studenter har kun en rømningsvei eller de vet ikke om flere.

Dessverre tilbys mange studenter utleieboliger som ikke er godkjent. Det kan være kjellere og loft som er bygget om uten at det er søkt om godkjenning, og dermed kan være potensielle brannfeller.Opptil 10.000 studenter har ikke røykvarsler i boligen sin, viser en undersøkelse.

– Det er bekymringsverdig at så mange utsettes for unødig risiko. Selv om det er boligkø er det viktig å være kritisk til hva man leier.

– Det er huseiers ansvar at fungerende røykvarsler er installert og godkjent slukningsutstyr er tilgjengelig.

Er du bekymret for brannsikkerheten?
Er du usikker på om hybelen din er trygg send en melding om dette på  www.branntips.no.

Vi ønsker alle en trygg og brannsikker studenttid :-)

 

Bilferie? Sikre alle løse gjenstander i bilen!

SIKRE LØSE GJENSTANDERJo flere ting du har med deg på tur, desto større er sjansen for katastrofale følger. Visste du at den vanligste årsaken til alvorlige skader i trafikken er usikret bagasje og løse gjenstander i bilen? En halvliters drikkeflaske som ligger løst kan faktisk få en vekt på 15 kilo om du bråbremser eller kolliderer i 50 km/t.

Usikret bagasje og løse gjenstander i bilen, er den vanligste årsaken til arlvorlige skader i trafikken?
Det skal ikke så mye til å sikre alle løse gjenstander i bilen. Og hvis hele familien har litt fokus på akkurat dette under hele ferien, så vil det begrense skadene betraktelig ved en eventuell kollisjon.

Riktig pakking i bagasjerommet
Skal du pakke bilen full, er det spesielt viktig å pakke riktig i bagasjerommet. Sett ekstra store og tunge ting lavest mulig og helt innerst mot seteryggen. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper for bilen.

Plasser de letteste tingene ytterst og ikke pakk høyere enn seteryggen med mindre du har gitter i bilen. Bruk også nett og skjerm til å trekke over bagasjen.

Et godt tips
Pakke i bagger, og ikke kofferter. Da er det enklere å utnytte plassen og små hulrom i bagasjerommet. Ikke glem at nødutstyret ditt fortsatt må være lett tilgjengelig når alt er på plass. Varseltrekant og førstehjelpsutstyr legges derfor i front slik at du enkelt får tak i det.

Å bruke litt ekstra tid på å pakke riktig, øker sikkerheten til deg og dine kjære.
Dersom du har skiboks må du vite hvor mye vekt den tåler. Boksen er ikke laget for å bære tung bagasje, og maksvekten bør ikke overskrides.

Tenk nøye på vektfordelingen.
Bilens kjøreegenskaper endres nemlig om den blir for baktung – så sjekk vognkortet for tillatt totalvekt.

Skal du feriere med campingvogn - pass vekten.
Når du kobler en campingvogn til bilen øker bilens bakakseltrykk med mellom 40 og 100 kilo - vekt det er så lett å glemme når bagasjerommet proppes fullt av alt du har av ferieutstyr. Resultatet kan bli at bilens maksimale bakakseltrykk overskrides.
Selv om det er god plass i vogna er det ikke bare å laste inn. Det er viktig at du ikke overskrider vognens maksimalt tillatte vekt.

Ved pakking er det viktig med god planlegging! GOD FERIE.