110-sentralen

Julekos med levende lys.

lysLevende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kvister, kongler, hyssing og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Lag derfor aldri dekorasjoner der slike materialer settes i nærheten av levende lys. Skal du pynte et bord, sett gjerne lyset i et eget glass eller i en lykt med god lufting. Da står lyset stødig og kommer ikke så lett borti brennbare materialer.

Velg brannsikkert underlag
Skal du lage lysestaker og -dekorasjoner selv, sørg for at stearinlyset står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duken, på treplater eller annet som begynne å brenne.

Hold avstand
Hvis du skal tenne flere lys, sørg for at de ikke står for tett. En avstand på rundt 10 centimeter er nok til at lysene ikke smelter hverandre. Dette gjelder også telys. Tenner du flere telys ved siden av hverandre kan stearinen eller voksen i lysene bli for varm, slik at lyset begynner å renne kraftig eller kan flamme opp.

Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys også må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr.

Ikke gå fra levende lys
Lys kan brenne ned fortere enn du tror på grunn av trekk eller feil med lyset. Lysholdere kan også sprekke og lyset falle ned. En brann kommer fort ut av kontroll. Sørg derfor for å være til stede i rom der det er tente lys, slik at du oppdager et eventuelt branntilløp tidlig.