110-sentralen

Tørrkoking

Komfyrbrann kampanje DSBTørrkoking og antenning av olje/fett på komfyrer og platetopper er den vanligste årsaken til boligbrann! ​Dette skyldes uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging. Det kan du gjøre noe med!

Regel nummer én er ​alltid å holde oppsikt med komfyren mens den står på. ​En brann oppstår svært fort, og den lille tiden du forlater kjøkkenet kan være nok til at ting går veldig galt. Hvis du blir forstyrret i matlagingen, skru ned varmen på kokeplatene. Aller helst ønsker vi du får koblet til en komfyrvakt. Den varsler eller kobler ut strømmen hvis en komfyrbrann er faretruende nær.

Regel nummer to er aldri begynne å lage varm mat når du kommer hjem full, trøtt og sulten fra fest, ta deg heller ei brødskive enn å starte med kokkelering på komfyren.

Branntilløp under matlaging kan også lett spre seg til kjøkkenvifta og føre til rask og uventet brannspredning. Matfettet i kjøkkenvifta kan faktisk selvantennes av varmestråling fra komfyren. Husk derfor å rengjøre kjøkkenvifta regelmessig for matfett slik at risikoen for brann og brannspredning blir mindre.

Se video fra Elsikkerhetsportalen "Ikke tilbered brann på komfyren"