110-sentralen

  • Hjem
  • Aktuelt
  • Aktuelt
  • Totalforbud mot å gjøre opp ild i hele Møre og Romsdal f.o.m. 28.05.18

Totalforbud mot å gjøre opp ild i hele Møre og Romsdal f.o.m. 28.05.18

grilling

Brannvesenet innfører totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs f.o.m. mandag 28.05.18 og inntil videre. 

Forbudet gjelder alle kommuner i Møre og Romsdal.

Det fine været har ført til at det er svært tørt i flere områder i regionen vår, som i store deler av landet for øvrig. Skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Møre og Romsdal og indeksen er økende.

De siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere gress- og lyngbranner i Møre og Romsdal. Når det er så tørt som nå skal det svært lite til før det begynner å brenne, sier brannsjef Geir Thorsen.

Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp bål i naturen. Dette gjelder også bål og grilling i tilknytning til naturen. I denne perioden er det kun tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Dette er imidlertid på eget ansvar og risiko.

ALL BRUK AV ILD REPRESENTERER NÅ BRANNFARE.

I disse dager er det imidlertid så tørt i vegetasjonen at all bruk av ild i naturen representerer en brannfare - derfor innfører vi totalforbud, uttaler brannsjef Geir Thorsen. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydning. Brannvesenet vil opplyse når totalforbudet opphører.

HVA BETYR TOTALFORBUD MOT Å GJØRE OPP ILD UTENDØRS?

Brannsjefen kan ved spesielle værforhold legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. I slike tilfeller blir situasjonen vurdert slik at det ikke er trygt å gjøre opp ild utendørs, selv ikke på godkjente bål- og grillplasser.

Hvis det blir lagt ned totalforbud i sesongen hvor det er generelt forbud, vil totalforbudet gjelde frem til faren vurderes over. Brannvesenet vil opplyse når totalforbudet opphører. 

HER ER REGLENE UNDER TOTALFORBUD

DETTE KAN DU GJØRE:

Grille i din egen hage med aktsomhet.

Merk! Ved prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot ALL ild, selv i folks hager. Dette vil bli formidlet i en pressemelding og via lokale medier.

DETTE KAN DU IKKE GJØRE: 

Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål, engangsgriller, kulegriller, bålpanner, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff utendørs .

Det er ikke lov å grille eller tenne opp bål i nærheten av skog og mark.

Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen.

Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bål- og grillplassene.

Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak.